Как Базил замисли болницата "Cervello" в Палермо: пространства за грижи и (духовна) красота

Как Базил замисли болницата "Cervello" в Палермо: пространства за грижи и (духовна) красота
Как Базил замисли болницата "Cervello" в Палермо: пространства за грижи и (духовна) красота
Anonim

Първият и най-старият санаториум за лечение на туберкулоза, проектиран от Ернесто Базиле още в началото на 1903 г., се намира на Via Trabucco, на номер 180, собственост на Ospedaliera Hospitals Villa Sofia - Cervello в шести район.

Това е резултат от тези усъвършенствани композиционни умения "автограф", структурирани около използването на скрити геометрични мрежи, от които формите възникват почти независимо от езика и техниката, използвани в самата композиция.

Геометрии и хармонични отношения на измеренията, които управляват всеки тип проект, от най-малкия до най-големия, и в които функцията на пространството, което трябва да бъде проектирано, се превръща в разграничителен елемент между един проект и друг.

Цикълът от санаториуми за пациенти с туберкулоза е тясно свързан с откриването-експериментирането на ипазол, лекарство, разработено от лекаря от ПалермоВинченцо Червелоосновател на Асоциацията на Палермо срещу туберкулозата, който пресича пътя на талантливия дизайнер от Палермо и неговия най-голям покровител Игнацио Флорио още в акта за учредяване на Villa Igiea и който продължава в този далечен и периферен пасаж, на гъмжаща и открита природа. Практиката, свързана с лечението на белодробна патология, изисква големи пространства и открити пространства, в които пациентите да се разхождат и за това състояние Basile реагира чрез твърдата планиметрична функционалност, без обаче да се отказва от духовната мярка на тази красота, способна да повлияе на нивото на възприятие на потребителите.

В неговата санаториална архитектура е възможно да се намери нещо като прото-рационалистично измерение, което беше най-силно подчертано при разширяването на същия санаториум през 1918 г.

Големите стъклени повърхности с твърда геометрия и десетки квадрати и правоъгълници рамкираха интересни проблясъци на зелени пейзажи през онези години, докато силуетът на първия павилион, най-старият от целия болничен комплекс, е артикулиран чрез изтънчена динамика напсевдобойницина страничните тела прил. от съчленени застъпващи се етажи в цимите на таванския етаж, като връзката между двете тела функционално се осъществява чрез покрита лоджия на първия етаж, който се превръща в тераса на етаж по-висок.

Решението на сутерена на лентата, аферентна към сутерена, е наистина уникално, в което за първи път се появява хибридна система за декорация между тухлени елементи, бетон и миметична мазилка под формата на камък.

Базил преживява тук страненпрозорец с бетонни опорис кръг над средната ос на вертикалния стълб, водещ до тухлената арка, създавайки по този начин в комбинация от различни материали и в последователността на различните прозорци на предната част на мазето, единственото присъствие, макар и далечно, на криволичещипрепратки към Свободатанезаменими в онази далечна 1903 г.

Някои наскоро преоткрити скици записват голямото внимание, проявено към принадлежностите, като например закъщата на пазача, типичен пример за прилагане на модернистичен език, отклонен по начина на нечии собствени експерименти, в които изпъкналостта на ъгловите колони на кантоналите се появява отново отвъд горното ниво на билото и в които майсторът изглажда и повдига горната пресечна точка на двете наклонени терени (решение, прието по-късно за къщата на пазача във вила Lanza-Deliella, в павилионите на провинциалния санаториум на via Arcoleo, в параклиса Никозия и в павилионите на института Pignatelli-Florio.)

Няма причинамайсторът на флоратада не направи всеки произведен артефакт уникален и ценен от естетическа гледна точка. Това е най-завладяващият урок, за който всички трябва да мислим днес.

Популярна тема